Casa Santangelo – deel 3

In deel 2 lees je over de struggles voorafgaand aan de officiële opening van Casa Santangelo. Ondertussen zijn we aangekomen op 7 januari 2020. Om heel eerlijk te zijn, had ik tijdens het lichtjes festival in Salerno al geregeld gasten over de vloer, simpelweg omdat ik niet wilde wachten op het hele bureaucratische Italiaanse proces. Eindelijk was het dan toch écht zover en was alles officieel.

Van half januari tot en met maart is het over het algemeen een rustigere periode en ergens was dat ook wel fijn. Half februari 2020 kreeg ik een berichtje van Felicia Giordano, de oprichtster van Salerno Travel. We kenden elkaar uit de tijd dat ik nog met mijn ex partner in Salerno woonde en we zijn altijd in contact gebleven. Naarmate mijn plannen om een Bed & Breakfast in Salerno te openen vorderden, werd ons contact steeds meer.  

Felicia gaf aan dat ze samen met haar vriend Freddy tijdelijk terug kwam naar Salerno en ik bood aan dat ze de eerste week bij mij konden verblijven, zodat ze vanuit Salerno op zoek konden naar hun eigen woning. Uit ervaring wist ik namelijk hoe moeilijk het is om huisvesting op afstand te vinden in Zuid Italië. E-mails worden vrijwel niet beantwoord en voor informatie kun je het beste persoonlijk langsgaan.

Een paar weken later ging de deurbel en daar stonden Felicia en Freddy voor de deur. Ik was blij met deze bekende gezichten in huis en na de eerste gezellige avond met dinner en drinks hadden we nooit verwacht wat er in de daaropvolgende maanden zou gebeuren. De beruchte avond van 9 maart zullen we nooit meer vergeten. Van de een op andere dag ging de gehele provincie Campania ‘op slot’ wegens de Covid maatregelen en vanaf die dag mochten we alleen nog naar buiten voor de noodzakelijke eerste levensbehoeften.

Er volgden 55 hele bijzondere, emotionele, lastige, maar ook mooie dagen. Het leven leek even stil te staan en daarbij stond vrijwel het hele toerisme uiteraard ook stil. Vanuit mijn werk ben ik gewend om met een slecht, goed en top scenario te werken en zo deed ik dat ook voorafgaand aan de opening van Casa Santangelo. Alleen had ik dit scenario in de verre verste niet aan zien komen.

Daarom was en ben ik des te dankbaarder voor mijn drukke en dynamische baan, waarbij het alleen maar drukker werd tijdens de Covid periode. Naar mijn mening zou met name de jongere generatie niet meer moeten wedden op slechts één paard. Probeer waar mogelijk is juist meer dan één inkomstenstroom voor jezelf te creëren.

Emotioneel gezien was deze periode zo nu en dan best heftig. De reden om te kiezen voor Salerno was onder andere de goede connectie met Napoli airport en ik was gewend om een keer per maand even snel op en neer te vliegen om vrienden en familie te zien. Opeens was dat niet meer mogelijk en werd iets wat zo normaal leek te zijn, een pijnpunt van in het buitenland wonen.

Toch waren er ook hele mooie momenten en denk ik met een heel warm gevoel terug aan deze periode. Het mooiste aan deze hele periode is de prachtige en bijzondere vriendschap die is ontstaan tussen mij, Felicia en Freddy. Meer hierover lees je in Felicia’s 55 blogs over de lock down.

Wat je niet in haar blogs leest is dat ze op een zekere avond aan de etenstafel kwam met de mededeling dat ze gebeld was door een casting bureau met de vraag of ze in haar netwerk mensen in het buitenland kende die èn single waren èn een Bed & Breakfast runden. Lachend, maar toch ook vrij serieus vertelde ze me dat dit wel iets voor mij zou kunnen zijn gezien ze mijn laatste Italiaanse date niet kon uit staan die tot haar blijdschap (en uiteindelijk ook tot de mijne) na een aantal maande strandde.

Ik verstikte me bijna in m’n avondeten en riep direct dat ze dat wel uit haar hoofd kon laten. Zoveel privè delen met heel Nederland zag ik totaal niet zitten. Na dagen aandringen, besloot ik dat ik één telefoontje met de casting zou doen om Felicia ervan te overtuigen dat een televisie programma niets voor mij zou zijn. Zo gezegd, zo gedaan. Nee bleef een nee, ook al is de rest ondertussen geschiedenis. Later meer hierover.

De zomer kwam eraan en de Covid regels werden versoepeld. Het werd een geweldige eerste zomer. De wens om weer te reizen was zo groot dat we de hele zomer tot eind oktober he-le-maal vol zaten. En na een kleine adempauze zaten we ook tijdens Luci d’Artista, het bekende lichtjes festival in de kerstperiode, helemaal vol. Ik genoot volop van alle drukte in huize Santangelo en naast alle leuke gasten waren er uiteraard ook de nodige interessante situaties en gasten die ervoor hebben gezorgd dat ik nu een boek kan schrijven.

Vaak willen we de lastige situaties of gasten (klanten) zo snel mogelijk
uit de weg gaan. Ik zie dat anders, hoe lastiger, hoe meer learnings we
ergens uit kunnen halen.

Zo liep ik al vrij snel tegen een terugkerende uitdaging aan: de uitstraling van de Bed & Breakfast had alles weg van een boutique hotel, maar toch was het een Bed & Breakfast. Fantastisch zou je denken, maar geloof me, dat betekent enorm veel extra werk qua verwachtingsmanagement.

Zo ontvingen we gasten die arriveerden met hun Ferrari en valet parking onder ‘hotel’ Santangelo verwachtten. Evenals een lift en een 24/7 receptie met roomservice. Dit waren met name Italiaanse gasten die, ondanks de juiste beschrijving op onze website en bij externe partijen, niet goed gelezen hadden en dus een verblijf in een 5 sterren hotel verwachtten.

Daarnaast is het historische centrum van Salerno werkelijk waar prachtig, maar zeker als je er voor het eerst bent, kunnen alle smalle straten op elkaar lijken. Misschien kun je het je al voorstellen, dit zorgde voor heel wat heen- en weer communicatie met gasten en was voor velen niet de meest soepele aankomst. Zeker voor gasten die aankwamen met de auto hadden hier last van. Zoals vrijwel elke stad, heeft (op het moment van schrijven had) ook Salerno te weinig parkeerplekken beschikbaar en ligt Casa Santangelo ook nog eens gelegen in een ZTL. Dit betekent een gelimiteerde verkeerszone waarin het hele historische centrum zich overigens in bevindt.

Ik dacht de ideale oplossing gevonden te hebben door een samenwerking met de dichtstbijzijnde garage aan te gaan, echter was deze in het historisch centrum gelegen parkeergarage ook een ‘ervaring‘ om te bereiken. Bovendien leverde het reserveren van parkeerplaatsen, het doorgeven van kentekens en de verwachte aankomsttijd behoorlijk veel extra werk voor ons op.

Met de learnings van het eerste seizoen Casa Santangelo, sloot ik moe maar voldaan 2020 af. Ik besloot om de Bed & Breakfast open te houden onder leiding van Natalia (niet te verwarren met Nathalie van het programma) en vloog naar Nederland om de feestdagen met vrienden en familie door te brengen en te reflecteren op al met al, succesvol eerste seizoen. Niet wetende wat me te wachten stond in het nieuwe jaar…

Wordt vervolgd in deel 4